Search results for ''

Sveafastigheter säljer fastighetsportfölj med ett värde om 3,2 miljarder till Partners Group

Investeringar, Press releaser

Array

Sveafastigheter har sålt en större fastighetsportfölj ur Sveafastigheter Fund II, med ett värde om cirka 3,2 miljarder kronor. Portföljen köptes av Partners Group, en global kapitalförvaltare med huvudkontor i Schweiz, via en s.k. secondary transaction på uppdrag av dess investerare. Tillträdet genomfördes 31 augusti.

Portföljen utgörs av 32 fastigheter inom handel, kontor, hotell och samhällsfastigheter i Sverige, Finland och Estland med en total uthyrningsbar area om 250 000 kvm. Partners Group har gett Sveafastigheter uppdraget att fortsätta förvaltningen av portföljen, som inkluderar en blandning av utvecklings- och kassaflödesfastigheter.

Sveafastigheter Fund II har levererat en avkastning som ligger inom den högsta kvartilen globalt – och är rankat som den ledande fonden med ett nordiskt fokus när man jämför internränta (IRR) för fonder med samma lanseringsår i den oberoende databasen Preqin. Sveafastigheter Fund II lanserades under 2006 och stängde för investeringar 2009 med eget kapital om 1,2 miljarder kronor. Efter försäljningen till Partners Group omfattar Sveafastigheter Fund II tillgångar med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 230 miljoner kronor.

Johan Tengelin, VD Sveafastigheter:
”På Sveafastigheter är vi stolta över att kunna säkerställa en mycket god avkastning åt Sveafastigheter Fund II:s investerare. Vi är också glada över att ha fått förtroendet att fortsätta förvalta och vidareutveckla fastigheterna tillsammans med Partners Group och våra lokala förvaltningspartners. Partners Group är en mycket väl ansedd kapitalförvaltare och vi ser fram emot det kommande samarbetet.”

Fabian Neuenschwander, Senior Vice President, Partners Group
”Vi förutspår en fortsatt stark fastighetsmarknad i Norden och Estland, och ser stor potential i fastigheterna vi nu förvärvar från Sveafastigheter Fund II. Vi lyckades köpa ut portföljen till ett attraktivt pris för våra investerare. I samband med förvärvet har vi också tecknat ett nytt portföljlån som ger goda förutsättningar för att fortsätta förädla fastigheterna tillsammans med Sveafastigheter.”

Den seniora finansieringen tillhandahölls av Nordea Bank AB (publ). Rådgivare på säljarens sida var Leimdörfer och Roschier. Rådgivare åt köparen var Wistrand och PwC.